A végén tényleg jár majd Oscar a kaszkadőröknek

2024. ápr. 17

Hollywood történetében először jelenik meg a „kaszkadőrdizájner” felirat egy film stáblistáján, felváltva a kaszkadőrkoordinátor meghatározást. Stílus szerűen A kaszkadőr című romantikus akció-vígjáték stáblistáján találkozhatunk ezzel a meghatározással, mégpedig Chris O’Hara neve mellett, akit a szakma egyik legjobbjának tartanak. A kaszkadőrkoordinátor munkaköri pozíciót eddig is elismerte mind a Film- és Tévészínészek Kamarája, mind az Amerikai Rendezők Kamarája, az új titulus azonban pontosabban utal arra, milyen munkát végez egy kaszkadőrdizájner. Egy ilyen szakember nem csupán arra ügyel, hogy ha egy dublőr leesik valahonnan a kamerák előtt, a jelenet jól nézzen ki és ne történjen senkinek baja, hanem az egész komplex beállítást megtervezi, technikai és esztétikai szempontból egyaránt. Ahogyan például a berendezőnek sem csak annyit kell szem előtt tartania, hogy a teáskanna passzoljon a tűzhelyhez – a vásznon megjelenő teljes látványt ő dolgozza ki aprólékos gonddal. Márpedig a berendezőknek régóta jár Oscar – idén magyar nyertes is lett, Sipos Zsuzsanna kapta megosztva a Dűnéért –, a kaszkadőröket azonban még mindig nem ismerik el aranyszobrocskával.

Leitch és felesége, Kelly McCormick A kaszkadőr producereiként időt és fáradságot nem kímélve kijárták a Universal stúdiónál és a fent említett két szakmai kamaránál, hogy kaszkadőrkoordinátor kifejezés helyett kaszkadőrdizájner szerepelhessen filmjük a stáblistán, ezzel precedenst teremtve, ami talán segít kikövezni az utat a kaszkadőr-Oscarhoz.

O’Hara az utóbbi két évtized számos nagy produkciójában felelt a leglátványosabb kaszkadőrmutatványokért, a Pearl Harbor – Égi háborútól a két Mátrix-folytatáson át egészen a John Wickig és A gyilkos járatig – utóbbi két produkcióban Leitch közvetlen munkatársa volt.

A kaszkadőrt az utóbbi évek legjobban összerakott és legszórakoztatóbb romantikus akció-vígjátékának tartják, mert úgy tiszteleg a klasszikus Hollywood nagysága előtt, hogy közben modern görbe tükröt is tart elé, és tökéletes a két főszereplő, Emily Blunt és Ryan Gosling között a kémia. A RottenTomatoes 89 százalékot adott neki.

(The Fall Guy – hazai bemutató: 2024. május 2.)